LIP
LUT
mar
3
2013
2015
2016
10 captures
15 lis 07 - 3 lut 15
Close
Help
W kulturze meksykańskiej tortille pełnią podwójna funkcję : stanowią jeden z podstawowych rodzajów pożywienia a zarazem zastępują talerze i sztućce. Na przykład mięso i warzywa serwuje się w nich , by można było jeść , trzymając w ręku. Doskonale nadają się do tego, by podejmować nimi małe porcje potrawy z talerza i nieść do ust.
Tortille można upiec w bardzo gorącym piekarniku albo na patelni w ciągu kilku minut , nawet kilkunastu sekund , a przygotowanie ciasta na ogół nie zabiera dużo czasu .
Podstawowym składnikiem tortilli jest mąka kukurydziana. Nosi ona nazwę "masa harina" i jest wyrabiana tylko w Meksyku. Specjalna technologia przy jej produkcji sprawia ,że jest ona jedną z najbardziej aromatycznych mąk – jej zapach przypomina kwitnące kwiaty akacji.
Do produkcji tortilli można użyć również mąki pszennej- jest ona w tedy bardziej elastyczna i podatna na zawijanie w nią potraw.
Oferowane rodzaje tortilli
tortilla kukurydziana z mąki masa harina, średnica 15 cm
tortilla pszenna, średnica 13 cm, 15cm, 20 cm, 23 cm, 25cm, 30cm
tortilla pszenna pomidorowa i szpinakowa, średnica 25cm i 30cm.
Zobacz
pełną ofertę..